Afgelopen ZIN dienst: vragen en antwoorden van World Servants (deel 2)

Tijdens de ZIN dienst van 23 september kon iedereen zijn of haar vraag stellen aan de World Servants jongeren. Je kon een appje of sms sturen en in de dienst stelden we een aantal van de ingekomen vragen. We konden helaas niet alle vragen bespreken, dus hebben de jongeren hier na afloop antwoord op gegeven. Bij deze het eerste deel van de Q&A aan de World Servants jongeren!

Vragen aan Nena en Esra, vanuit het project: Guatemala

Waarin ben jij tijdens het project persoonlijk zelf veranderd?

Nena: mijn geloof is sterker geworden en ook heb ik nu veel meer de drang om anderen mensen te helpen.

Esra: Ik heb net zoals Nena dat ik veel sneller de neiging heb om mensen te helpen

Waarom ben je meegegaan?

Nena: Ik had spijt dat ik niet mee was gegaan met school naar Ghana. Toen dacht ik ga gewoon met World Servants zelf mee. Uiteindelijk ben ik heel blij dat ik het heb gedaan.

Esra: Nena had mij mee gevraagd en ook omdat ik altijd al zoiets wilde doen in mijn leven.

Hoe was de bevolking daar?

De bevolking was heel lief. Ze hadden alles voor je over. Ik denk wel dat de bevolking minder uit dat ze blij zijn dat wij er waren, maar van binnen hadden ze een heel groot hart.

Hoe was het om in kamp Canaan te bouwen?

Het was een heel mooi gebied. Er was heel veel natuur en ruimte. Dit was heel fijn. Het enige vervelende was dat we een berg op moesten om vervolgens bij de bouw te komen, maar voor de rest was het bouwen echt geweldig daar.

Hadden jullie veel contact met de lokale bevolking?

In het begin was het contact echt heel minimaal, omdat de lokale bevolking geen woord Engels konden. Door middel van handgebaren konden we wel communiceren. Dit was alleen wel heel moeilijk. Uiteindelijk hadden we wel een hele goede band met de bouwvakkers en hadden we goed contact met de lokale bevolking.

Wie gaat er volgend jaar weer?

Nena: ik zou heel graag volgend jaar weer willen. Alleen met school gaat dat dit jaar echt even niet. Ik ga waarschijnlijk over 2 of 3 jaar weer. Ben toch echt met het World Servants virus besmet ben ik bang.

Esra: ik ben nog niet van plan om nog een keer te gaan.

Vragen aan Thijs en Mirthe, vanuit het project: Ecuador

Hoe heeft het jullie geloof versterkt?

Het is onwijs waardevol en bijzonder om drie weken lang met voor het grootste deel gelovige jongeren op te trekken en gesprekken te voeren. Ook voelt God dichtbij omdat je zoveel met Hem bezig bent en zie je Hem terug in de kleine dingen.

Wat heeft het jou gebracht?

Na een project neem je ongelooflijk veel mee naar huis, maar van veel dingen is niet goed uit te leggen wat het is of je bent je er zelf nog niet eens bewust van. Voorbeelden zijn zelfkennis, Bijbelkennis, vrienden, bewuster leven, etc.

Hebben jullie enge dieren ontmoet?

Dat valt mee; we hebben één keer een slang in de kerk gehad, maar die is snel weer verjaagd door de dorpelingen. In het bos waren ook veel spinnen, maar daar bleef het wel bij. Wat wel heel gaaf is, is dat we walvissen hebben gezien.

Ging het bouwen daar primitief?

Integendeel, op dit project hadden we de beschikking over een cementmolen en trilbandmachine. Er was zelfs één ochtend een graafmachine. Echter wanneer je het gaat vergelijken met hoe het in Nederland gaat is het wel behoorlijk primitief.

Is je kijk op ontwikkelingshulp veranderd?

Het is waardevol om te zien hoe je kunt bijdragen aan het verbeteren van het leven van mensen en hoe erg dat op prijs wordt gesteld. Het geeft je een beter beeld van de effecten van ontwikkelingshulp en de noodzaak ervan.

Wat heb je gegeten?

Voornamelijk stamppot (wortels, doperwten, aardappel) met rijst en soms vlees en/of banaan. Verder heel veel fruit.

Wie gaat er volgend jaar weer?

Mirthe gaat volgend jaar als deelnemer naar Myanmar en Thijs gaat waarschijnlijk als leider naar Zambia

@Thijs: wat deed je voor je reis vaak (een gewoonte) en ga je nou nooit meer doen nu je op reis bent geweest?

Na mijn eerste reis ben ik me bewuster geworden van het vele eten dat wij weggooien. Daar probeer ik nu meer op te letten. Ook ben ik me bewuster van de impact van bepaalde dingen op het milieu en probeer ik me daarop aan te passen.

 

Andere vragen bekijken?

Er zijn veel vragen gesteld aan de jongeren van World Servants. Daarom hebben we hierover meerdere blogs geschreven.

  • Bekijk hier deel 1
  • Bekijk hier deel 2
  • Bekijk hier deel 3

Waar zien we jou deze week?