Terugblik Nacht Zonder Dak 2020

20200925_1835312222Afgelopen vrijdagavond hebben 20 tieners in de tuinen van de Petruskerk een heuse krottenwijk gebouwd. Met deze actie hebben ze € 2293,= opgehaald voor stichting Tear. Deze stichting zet zich in voor straatjongeren in derde wereld landen. Met dit opgehaalde bedrag kunnen ongeveer 30 meisjes in Oeganda van straat worden gehaald en uit de prostitutie. Met dit geld kunnen die 30 meiden een jaar lang dans en theaterlessen krijgen, krijgen ze traumatherapie en een opleiding tot kapper. Kortom met dit bedrag hebben 30 meiden weer een toekomst!

2222222Maar deze nacht hebben we ook gekeken of er dichter bij huis, in Woerden ook armoede heerst en of er in Woerden ook mensen op straat leven, en we hebben gekeken waar je eventueel in Woerden de nacht door zou kunnen brengen. We hebben een wandeling door het centrum van Woerden gemaakt en we kwamen er achter dat het er lastig is om een plekje te vinden, waar je beschut, uit de wind en beschermd tegen de regen de nacht kunt doorbrengen. Wellicht kun je “inbreken” in de poffertjeskraam van het Westdampark, die is ’s nachts verlaten en daar zou je wellicht de nacht door brengen. Wellicht zou je aan kunnen kloppen bij een van de kerken, of in een leegstaand winkelpand. Maar al met al kwamen we tot de conclusie dat voor langere tijd de nacht in Woerden op straat door brengen niet echt een optie is. Daarop zijn we naar inloophuis het Centrum gegaan, waar John Tamerus ons kon vertellen dat er in Woerden een 40-tal slaapplekken zijn voor mensen die om wat voor reden dan ook tijdelijk (of soms wat minder tijdelijk) een dak boven hun hoofd nodig hebben. Redenen waarom mensen tijdelijk opgevangen moeten worden kunnen liggen in bijvoorbeeld scheiding, het verlies van werk en inkomen, maar ook bijvoorbeeld alcohol- of drugsverslaving. Het is de bedoeling dat de mensen die van deze opvang gebruik moeten maken, begeleid worden naar werk, en geholpen worden naar een nieuwe woning, maar dat valt niet altijd mee. Dat het niet altijd meevalt, weet een ex-dakloze man ons te vertellen, laten we hen Peter noemen, hij verblijft al een paar jaar op een van de opvangplekken in Woerden, hij heeft een droom om zijn eigen koffiezaak te beginnen en is in de leer in het inloophuis, waar hij heeft geleerd hoe koffiebonen te branden en hij heeft een opleiding tot barista gehad. Inmiddels leert hij ook aan anderen hoe ze een goede espresso, latte of cappuccino moeten maken, inclusief de hartjes, tulpjes of zwaantjes in het melkschuim.

20200925_1834592222Ja op die manier komt het wel heel dicht bij voor de tieners, je merkt dat dit verhaal wat met hen doet, dat het ze raakt en zo wordt het niet alleen een avond waarin de tieners iets doen voor een ander, ze krijgen er ook wat voor terug, iets wat heel waardevol is, een ervaring en een herinnering die ze niet snel zullen vergeten.

Nadat we de nacht gelukkig droog hebben kunnen doorbrengen in de krotten is het tijd voor een lekker ontbijt en kunnen de krotten weer worden afgebroken en gaan de tieners moe maar voldaan weer terug naar huis.

Bekijk hieronder de aftermovie

 

Waar zien we jou deze week?