Gespreksvragen na de ZIN dienst over Gek Van Alle Regels

Na elke ZIN dienst geven we je graag een aantal vragen mee om verder te verdiepen. Vragen die je kunt bespreken bij de lunch, de borrel, je jeugdgroep of met vrienden. In deze blog een aantal vragen over Gek van alle regels. Dit was het thema van de ZIN dienst van november 2020.

Gespreksvragen over het thema

 1. Waarom heeft God ons regels gegeven?
 2. Houd je je bezig met de christelijke leefregels? Waarom wel/niet? Zo nee, zou je dat  willen? Licht je antwoord toe.
 3. Ben je een minder goede christen als je je niet aan christelijke regels houdt? Waarom wel/niet?
 4. Veel christenen vinden dat je de overheid moet gehoorzamen. Vind je dat je altijd de overheid moet gehoorzamen? Waarom wel/niet? Denk bijvoorbeeld aan de tweede wereldoorlog toen de Duitsers de regels bepaalden voor ons land.

Hieronder een stuk uit een brief van Paulus:

Romeinen 13 vers 1-6 NBV ~ De overheid staat in dienst van God

1 Iedereen moet het gezag van de overheid accepteren. Want de macht van de overheid komt van God. Alle macht die mensen hebben heeft God hun gegeven. 2 Verzet je dus niet tegen de overheid. Want anders verzet je je tegen iets dat God zelf heeft ingesteld. En dan zal God je straffen. 3 Als je goed leeft, hoef je niet bang te zijn voor machthebbers. Je moet pas bang zijn als je verkeerde dingen doet. Wil je leven zonder angst voor de overheid? Doe dan wat goed is, dan word je met respect behandeld. 4 De overheid staat in dienst van God. Het is de taak van de overheid om jou te beschermen. Maar als je verkeerde dingen doet, kijk dan maar uit! Want de overheid heeft haar macht niet voor niets. Mensen die misdaden plegen, krijgen hun verdiende straf. Ook op die manier staat de overheid in dienst van God. 5 Accepteer dus het gezag van de overheid. Allereerst omdat je dan niet gestraft wordt. Maar ook omdat je weet dat dat goed is. 6 Daarom betaal je ook belasting. De mensen die belasting ophalen staan in dienst van God.

 • Waarom zou Paulus dit zeggen denk je?
 • Ben je het eens met deze stelling? Als je je niet aan de regels houdt is dat niet erg, want of je bij God hoort hangt niet af van je eigen prestaties, maar aan het feit of God jou heeft uitgekozen. Licht je antwoord toe.
 • Aan welke christelijke regel hecht jij de meeste waarde? Noem een voorbeeld. Tip zoek bijvoorbeeld in Mattheüs.
 • Welke regels vind je belangrijker:  de christelijke of de Nederlandse? Wat vind je bijvoorbeeld van euthanasie, abortus, het gedoogbeleid en het prostitutiebeleid? Vind je deze regels in lijn met de bijbel en vind je het moreel belangrijk dat regels in Nederland stroken met je eigen opvattingen?
 • Ben je het eens met deze stelling? Seks voor het huwelijk moet kunnen, want seks is een menselijke behoefte en je seksuele behoefte onderdrukken is niet gezond. Zoek op internet wat de bijbel over seks te zeggen heeft en licht je antwoord toe.
 • Wat vind je van de uitzonderingspositie die kerken hebben in de coronatijd m.b.t. de groepsgrootte en samenkomsten?
 • Leuke vraag om op te zoeken. Waarom dragen vrouwen in bepaalde kerken rokken en bedekken zij hun hoofd?

Bekijk hieronder de heilige herrie van deze maand

Vragen van andere thema’s bekijken?

Neem dan een kijkje op deze pagina. Hier staat een overzicht van alle thema’s en bijbehorende verwerking.

Waar zien we jou deze week?