Gespreksvragen na de ZIN dienst over ‘Wereld van verschil’

Na elke ZIN dienst geven we je graag een aantal vragen mee om verder te verdiepen. Vragen die je kunt bespreken bij de lunch, de borrel, je jeugdgroep of met vrienden. In deze blog een aantal vragen over Wereld van verschil. Dit was het thema van de ZIN dienst van maart 2021.

Gespreksvragen over het thema

 

                                             Verwerkingsvragen ZIN-dienst 21/3/2021

 

 

  1. 1.       Waarin verschil jij van andere mensen?

–          Waar ben jij goed in?

–          Welke karaktereigenschap omschrijft jou het beste? Denk bijvoorbeeld aan ondernemend, grappig, gezellig etc.

  1. 2.       Is het mogelijk om vrienden te hebben die totaal anders denken over bepaalde dingen? Ligt je antwoord toe.

 

–          Kan je een goede liefdesrelatie hebben met iemand die heel anders denkt over bepaalde dingen? Denk bijvoorbeeld aan een gelovige met een ongelovige, verschil in mening over wel/geen seks voor het huwelijk, een vegetariër en een vleesliefhebber, een Forumstemmer en een Groenlinksstemmer etc.

 

  1. 3.       Waarom zou GOD zoveel verschillende soorten mensen hebben gemaakt?

 

  1. 4.       Ben je het eens met de volgende stelling?: De kerk moet meer divers worden. Ligt je antwoord toe.

 

*Divers kan breed worden opgevat in de stelling. Bijvoorbeeld meer mensen van verschillende komaf, meer verschillende meningen (bijv. behoudende kerkgangers gemixt met vrijzinnige) etc.

 

–          Als je het eens bent met de stelling. Vindt je dat er genoeg aan diversiteit wordt gedaan in kerkdiensten/ZIN-diensten?

 

Denk bijvoorbeeld aan thema’s van de diensten: wordt er genoeg gesproken over diversiteit? Zit er genoeg afwisseling in de thema’s? Worden diverse groepen jongeren aangesproken door de onderwerpen?

 

En tot slot. Vindt je dat er verschillende soorten sprekers komen? Bijvoorbeeld mensen uit verschillende beroepenvelden, mensen met andere etnische achtergronden, mensen uit verschillende christelijke stromingen, mensen met verschillende verhalen? Ligt je antwoord toe.

 

*Heb je tips over hoe wij de ZIN-diensten kunnen verbeteren en/of heb je zin om het ZIN-team te versterken? Benader ons dan via de socials en op andere manieren.

 

  1. 5.         Hoe kan je als christen een verschil maken in de wereld?

 

  1. 6.         Lukas 10: 30-34 NBV

Vooraf: Velen kennen het verhaal van de barmhartige Samaritaan. Het volgende gedeelte komt nadat de wetgeleerde aan Jezus vroeg wie zijn naaste was.

Bijbelgedeelte: Toen vertelde Jezus hem het volgende: ‘Er was eens iemand die van Jeruzalem naar Jericho reisde en onderweg werd overvallen door rovers, die hem zijn kleren uittrokken, hem mishandelden en hem daarna halfdood achterlieten. Toevallig kwam er een priester langs, maar toen hij het slachtoffer zag liggen, liep hij met een boog om hem heen. Er kwam ook een Leviet langs, maar bij het zien van het slachtoffer liep ook hij met een boog om hem heen. Een Samaritaan echter, die op reis was, kreeg medelijden toen hij hem zag liggen. Hij ging naar de gewonde man toe, goot olie en wijn over zijn wonden en verbond ze. Hij zette hem op zijn eigen rijdier en bracht hem naar een logement, waar hij voor hem zorgde.

Achteraf: Zowel de priester als de Leviet hielpen het slachtoffer niet, maar een Samaritaan wel. Samaritanen en andere joden verschillen in mening om godsdienstige redenen en daardoor was omgang tussen die twee niet gebruikelijk.

De Samaritaan had er ook voor kunnen kiezen om het slachtoffer te laten liggen, maar deed dat niet. Wie weet kon de Samaritaan problemen krijgen met mensen uit zijn eigen groep, die het bijvoorbeeld een schande konden vinden dat hij een niet ‘ware’ jood hielp.

Vraag: Vraagt GOD het van jou om andere mensen te helpen wanneer je er zelf door in de problemen kan komen?

  1. 7.       Als je meer over het thema “Verschillen” wil weten kun je bijvoorbeeld 1 Korintiërs 12 lezen, een tekst die gaat over verschillen binnen de gemeente.

 

 

Vragen van andere thema’s bekijken?

Neem dan een kijkje op deze pagina. Hier staat een overzicht van alle thema’s en bijbehorende verwerking.

Waar zien we jou deze week?