TAIZÉREIS 16-23 JULI

Ben je tussen de 16 en 35 en wil je samen met jongeren uit heel de wereld in gesprek over het leven en het geloof? Heb je behoefte om in je zomervakantie tijd te nemen voor jezelf en voor het nadenken over keuzes die je wilt of moet maken? Deze zomer gaat er een groep jongeren uit Woerden naar de oecumenische kloostergemeenschap in Taizé (Bourgondië, Frankrijk). Jij kunt deel uitmaken van deze groep. Jaarlijks bezoeken tienduizenden jongeren uit de gehele wereld dit interkerkelijke klooster om door liederen, gebeden en stilte te worden geraakt. Inmiddels is het een traditie geworden dat er elk jaar een groep jongeren uit Woerden en omgeving naar Taizé afreist. Een onvergetelijke reis, telkens weer. Laura Vergeer heeft voor ons een kort verslag gemaakt van haar ervaringen van vorige zomer:

Als ik aan onze Taizéreis denk, dan denk ik aan eenheid, gezelligheid en respect. Het verschil tussen de heenreis en terugreis typeert ook een beetje ons avontuur. Van een ingetogen heenreis naar een gezellige, relaxe terugreis. Soms een beetje te luidruchtig voor diegene die wilde slapen …). Ik was persoonlijk best wel gespannen voor de reis en wist echt niet wat ik moest verwachten. Ik heb lang getwijfeld omdat ik dacht dat het helemaal niet bij mij zou passen, maar waarom zou je niet een keer een onbekend avontuur aangaan?? Ik heb best wel een zware periode achter de rug en dit was voor mij de beste timing om naar Taizé te gaan. Even het drukke Nederlandse leven achter je laten en geen verplichtingen hebben, heerlijk! Jezelf de vragen stellen, zoals hoe is het nu echt met mij? Waar haal ik energie uit? Wat betekent het geloof voor mij? De sfeer in Taizé is echt top, iedereen is super respectvol en je kan ook je eigen gang gaan. De kerkdiensten zijn indrukwekkend maar eerlijk gezegd heb ik er wel een paar geskipt. Dat was gelukkig geen probleem. Het is ook niet niks, 3× per dag naar de kerk. Gelukkig hoef je niet continu bezig te zijn met het geloof. Ik heb veel nieuwe internationale vrienden gemaakt, vooral in de avonden met muziek en een dansje. Taizé is redelijk primitief opgezet, maar zelfs Mathilde heeft het overleefd met haar hekel aan kamperen. Ik kon het niet beter treffen met de groep vanuit Woerden! Wat een toppers zijn dat, zonder hun was het nooit zo leuk geweest! Mocht je nog een keer naar Taizé willen, ik zeg gewoon doen, want je moet het in het echt ervaren en voelen!

Ook dit jaar gaan we weer op reis naar Taizé: van 16 t/m 23 juli. Kosten zijn ongeveer 350 euro all inn. GA JIJ OOK MEE? Meer informatie over de reis kun je krijgen bij ds. Jan Willem Stam en/of pastor Janneke Stam.

Wil je eerst ervaren hoe een viering in de stijl van Taizé gaat? Kom naar een viering op de derde zondag van de maand. Dit avondgebed is anders dan een ‘gewone’ kerkdienst. Naast de kenmerkende liederen uit Taizé en schriftlezingen is er geen preek, maar een langere stilte om zelf na te denken over wat de liederen en/of de schriftlezingen voor jou persoonlijk betekenen of om gewoon even stil te zijn. Wil je speciaal ergens voor bidden of danken? Bij de ingang ligt een boek klaar om je gebedsintenties in op te schrijven. Naderhand is er gelegenheid om koffie en thee te drinken en na te praten. Deze viering staat niet op zichzelf: elke derde zondag van de maand, bent u welkom in een van de centrumkerken van Woerden voor een viering in de stijl van Taizé.

Op 16 april om 18:30 uur vieren we in de Lutherse kerk, op 21 mei in de Opstandingskerk en op 18 juni in de Petruskerk. Deze vieringen zijn een initiatief van de Raad van Kerken in Woerden. De toegang is gratis. Van harte welkom, juist ook als je geen (regelmatige) kerkganger bent. Meer informatie over Taizé zelf vind je op taize.fr/nl.

Waar zien we jou deze week?